Save The Moonbears
Sweden Nederlands

Nieuws 2015

Nieuws 2015 » Jong beertje gered.
EEN JONG BEERTJE, AANGETROFFEN IN EEN RUGZAK, IS NU VEILIG IN HET RESERVAAT.
 
Een jong beertje, dat vorige week ontdekt werd in een rugzak van iemand die het dier probeerde te smokkelen, is vorige week vrijdag in de vroege ochtend aangekomen in het Beren-bevrijdings-centrum van Animals Asia Vietnam, na een reddingsoperatie waar grote haast bij was. Het drie maanden oude Maleise beertje, dat de naam Murphy heeft gekregen, werd ontdekt door opzichters van het Ministerie van Bosbescherming in het district Sop Cop, in de bergachtige noordwestelijke provincie van Son La, dat grenst aan Laos en China.


 
Toen de opzichters de vervoerder aanhielden, probeerde hij het kleine dier in zijn rugzak weg te moffelen. Toen hij betrapt werd sloeg de man op de vlucht en zwom over de rivier om te ontsnappen. Gelukkig kon hij later alsnog worden opgespoord via het vergunningsplaatje op zijn motorfiets en worden gearresteerd. Hij heeft bekend de moeder van het beertje te hebben gedood om het jong te kunnen wegvoeren. Hij kan wegens dit misdrijf een aanklacht tegemoet zien.

Omdat het diertje nog maar zo jong is, was het van het grootste belang dat het de noodzakelijke verzorging kreeg om het in leven te kunnen houden. Daarom was het een race tegen de klok om het papierwerk in orde te brengen en het transport te regelen over een afstand van 430 km, door een afgelegen, bergachtig gebied. Tuan Bendixsen, directeur van Animals Asia Vietnam, zei hierover het volgende:

We zijn de opzichters van het plaatselijke ministerie van Bosbescherming dankbaar voor hun waakzaamheid bij het pakken van de misdadiger, alsook voor de snelheid waarmee ze voor het transport van Murphy naar ons reservaat gezorgd hebben. Net als mensenbaby's hebben jonge beren speciale zorg nodig wat betreft hun huisvesting en hun dieet, hetgeen de redding van Murphy extra dringend maakte. Het team van het Beren-bevrijdings-centrum van Animals Asia Vietnam heeft inmiddels veel ervaring met het verzorgen van inbeslag genomen jonge beertjes, doordat deze dieren helaas in sterk toenemende mate worden vervoerd langs de grenzen van Vietnam. Uit Laos en Cambodja worden de dieren gesmokkeld, die bestemd zijn voor de winstgevende verkoop in Vietnam en China.
 
Tot nu toe heeft Animals Asia, de organisatie die het Vietnamese Beren-reddingscentrum liefdevol ondersteunt, al 32 beertjes in het land bevrijd, allemaal slachtoffers van smokkelaars en transporteurs. Annemarie Weegenaar, directeur  Gezondheidszorg van Animals Asia zei:
 
We zijn dolblij dat Murphy zo snel bij ons kon worden gebracht en hierdoor konden wij meteen beginnen met hem de verzorging te geven die hij zo hard nodig heeft. Kleine Maleise beertjes blijven gewoonlijk ongeveer 2 jaar bij hun moeder, daarom is het een echte tragedie voor Murphy dat hij bij zijn moeder is al werd weggerukt toen hij nog maar 3 maanden oud was.


   
Beren die in dit gebied worden vervoerd, zijn vaak bestemd voor galberen-boerderijen in China en Vietnam. In China worden naar schatting meer dan 10.000 beren in zulke boerderijen gevangen gehouden. Terwijl galberen-boerderijen legaal zijn in China, is het al geruime tijd wettelijk verboden om wilde dieren te vervoeren. In Vietnam is de berengal-industrie sinds 1992 illegaal, maar in de praktijk worden nog steeds ruim 1.000 galberen en Maleise beren gehouden in boerderijen overal in het land, volgens de statistieken die in maart 2015 door het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling zijn opgemaakt.
 
Murphy is de 24ste beer die dit jaar door Animals Asia is gered. Zo`n grote stroom van nieuw-aangekomen dieren vergt het uiterste van de organisatie, vooral waar het gaat om jonge dieren zoals Murphy, die naar verwachting wel zo`n 30 jaar oud kunnen worden. Als u iets wilt doneren voor de verzorging van Murphy en de andere 23 jonge beren, die dit jaar zijn gered, dan is dat zeer welkom zoals u zult begrijpen! Bij voorbaat hartelijk dank!