Save The Moonbears
Sweden Nederlands

Nieuws 2015

Nieuws 2015 » Sunbeertje Goldie.
BAANBREKEND SUCCES: MALEISE BEER IN VIETNAM BEVRIJD!

8 april 2015

Animals Asia heeft bekend gemaakt dat het vandaag een mannelijk maleis beertje heeft bevrijd in de ver afgelegen provincie Dien Bien, ongeveer 500 km ten Westen van Hanoi. Men verwacht dat het 6 maanden oude beertje donderdagmiddag zal aankomen in het opvangcentrum Tam Dao van Animals Asia. U kunt de terugtocht op de voet volgen via onze directe reportage van de bevrijdingsactie.

Het beertje heeft de bijnam “Goldie” gekregen, omdat zijn bevrijding volgde op Animals Asia`s “bevrijding van 3 beren”, die onlangs plaats vond in Ben Tre.

Het berenjong, dat nu ong. 15 kg weegt, werd omstreeks eind februari in beslag genomen in een afgelegen dorp dichtbij de grens met Laos. Het dier, waarvan de leeftijd werd geschat op nog maar 6 maanden, woog toen slechts 6 kg. Het is zeer waarschijnlijk dat de stropers zijn moeder hebben moeten doden om het jong te kunnen vangen. Het beertje is nu voorlopig in de opvang in het district Nam Po van de provincie Dien Bien, op ong. 200 km ten Noordwesten van de stad Dien Bien Phu. Het reddingsteam bereikte Nam Po op dinsdagnacht, waar het de voorbereidingen trof voor de bevrijding. Omdat de wegen in dit uiterst afgelegen en armoedige gebied slecht begaanbaar zijn, is het team van plan tegen woensdagavond naar Son La City te reizen, waar het de nacht zal doorbrengen.

Commentaar van directeur Tuan Bendixsen:

“De Vietnamese autoriteiten verdienen alle lof omdat ze dit arme maleise beertje uit de handen van handelaren hebben gered.Het is zeer waarschijnlijk dat het dier bestemd was voor legale berengal-boerderijen in China, of misschien zelfs voor de illegale berengal-industrie in Vietnam zelf. Onze dank gaat uit naar het Departement van Bosbescherming, dat zijn rol perfect vervuld heeft en de hulp van Animals Asia heeft ingeroepen. Het beertje was gehuisvest in een van de meest afgelegen, bergachtige en arme streken van het land, maar ons team is goed voorbereid en we hopen donderdagmiddag terug te zijn in het reservaat.”