Lucy

Deze week werd ons reddingsteam te hulp geroepen, voor de eerste keer buiten de provincies waarin we gedurende ons eerste jaar gewerkt hebben.  Het team was 30 uur onderweg naar de Provincie Attapeu, die grenst aan buurland Cambodja. En daar moesten we de kleine Lucy bevrijden, een  7 maanden oud Aziatisch zwart beertje (ursus thibetanus).

 

Lucy werd gehouden als huisdier, zoals zoveel andere beren, die uit de wilde natuur worden geroofd. Haar eigenaren zeggen dat ze haar aanvankelijk, uit medelijden, op een markt hadden gekocht, nadat de handelaar hen verteld had dat hij de moeder had doodgeschoten om haar onderdelen te verkopen. Wat mensen helaas vaak niet beseffen is, dat deze goede bedoelingen eigenlijk de illegale handel aanmoedigen en dus in dit opzicht meer kwaad doen dan goed.

 

Toen Lucy nog maar 2 maanden oud was, werd ze, samen met haar zusje, in huis genomen, maar ongelukkigerwijs “verdween” haar zusje, volgens de eigenaren, op een nacht, en bleef Lucy in haar eentje achter, vastgebonden met een touw, in de achtertuin. Toen Lucy haar rol als “huisdier van hun dromen” niet langer vervulde, kwamen de eigenaren tot de slotsom dat het tijd werd om naar andere oplossingen te zoeken. Ze hadden bij het Provinciale Departement van Bosbouw een  vergunning aangevraagd om Lucy legaal aan anderen door te verkopen. Gelukkig begint onze reputatie zich op nationaal niveau te vestigen, en de ambtenaren van het Departement van Bosbouw van Attapeu besloten zich in verbinding te stellen met het Laos Wildlife Rescue Centre (LWRC).

 

Na de bevrijding van  het zonbeertje “Missy”  (eerder deze maand) concluderen wij dat onze opvang snel volloopt. Wij proberen onze fondsen te vermeerderen om deze beertjes een glanzende toekomst te kunnen bieden. Helpt U ons alstublieft met Uw morele en financiële steun!