Drie beren gered 20-4-2020

ANIMALS ASIA REDT DRIE GALBEREN

Hun leven was diepe treurigheid, maar nu is het tijd voor hun redding!.
20 april 2020

”Meer dan 2 weken geleden werden we opgebeld over drie galberen die gered moesten worden”, aldus Tuan Bendixsen, directeur van Animals Asia Vietnam. “Het zou een reis van ruim vier uur worden: vanaf het Vietnam-Berenopvangcentrum naar de provincie Nam Dinh. We mochten er echter niet direct naar toe vanwege het coronavirus. Er waren een paar weken geleden in Vietnam weer nieuwe besmettingen met het virus gemeld, dus moesten we wachten tot het veilig was voor ons team én voor de gemeenschap, om de redding uit te voeren. Maar nu de reisbeperkingen voor Covid-19 binnen Vietnam enigszins zijn opgeheven, is het reddingsteam van Animals Asia in actie gekomen om de drie beren uit de provincie Nam Dinh te redden.”

Helaas, nadat Animals Asia voor het eerst op de hoogte werd gebracht van de beren door de Nam Dinh Forest Protection Department (FPD), ontdekten ze dat er oorspronkelijk vier beren waren geweest, maar een van hen was op de boerderij gestorven voordat de FDP hen kon bereiken. Nam Dinh FPD heeft de drie beren sindsdien verplaatst naar een lokaal FPD-station, omdat ze bang waren dat er meer beren zouden sterven als ze op de boerderij zouden achterblijven.

"Toen de beperkingen eenmaal waren opgeheven, wilden we ze zo snel mogelijk bereiken", aldus Tuan Bendixsen. “We weten nog heel weinig over deze beren, maar we hadden wél gehoord dat ze, toen ze ontdekt werden, apart in drie zeer kleine metalen kooien naast elkaar zaten opgesloten. Hoe lang al......? We hopen deze dieren nog een lang en gelukkig leven te kunnen geven. Maar ze zullen zeker veel gezondheidsproblemen hebben. Nu, aan een liefdevolle en deskundige (medische) verzorging zal het ze niet ontbreken!”

Beerboerderijen in Vietnam.

In Vietnam worden nu meer dan 25 jaar (vanaf ongeveer 1989) Aziatische zwarte beren op beerboerderijen gevangen gehouden. Daarvoór werden de beren doodgeschoten en de gal uit het lichaam genomen. Maar iemand vond uit dat het economischer was de beren levend op te sluiten, zodat men elke dag gal kon aftappen. De dieren zitten in te kleine metalen kooien, niet groter dan de beer zelf.
 

Ze zijn beter bekend onder de naam ‘maanberen’ (één van de acht soorten beren ter wereld), zo genoemd om hun prachtige sikkelvormige geel/gouden markering op hun borst. Deze Aziatische zwarte beren worden dagelijks gemolken voor gal door middel van het diep inbrengen van roestige metalen katheters in de galblaas en/of via permanent open geïnfecteerde gaten in de maag van waaruit de het gal “druppelt”, de zogeheten “free dripping” methode. De beren leiden een leven van marteling voordat zij uiteindelijk een tergend langzame dood sterven als gevolg van chronische infecties.
 

Beren gekooid voor het leven, al langer dan 25 jaar...... Productie-boerderijen voor hun gal...... De tragische realiteit van beerboerderijen is het duidelijkst zichtbaar in de schokkend-slechte fysieke conditie van de beren – van Andrew, Freedom, Belton en Frodo met ontbrekende ledematen als gevolg van berenklemmen in het wild, tot Crystal en Gail waarvan de tanden zijn afgezaagd en nagels van klauwen barbaars voorgoed zijn afgehakt met als reden, dat gal melken dan gemakkelijker is. Verwondingen, als gevolg van de tralies van te kleine kooien, over de gehele lengte van hun toch al door pijn geteisterde lijven..... Hoofdwonden, die duiden op hun mentale trauma, dat zij jarenlang hebben moeten doorstaan, waarbij zij keer op keer hun hoofden tegen de tralies slaan in panische pogingen om hun verstandige geest te blijven stimuleren.