Redding Clara en Florence 12-5-2020

Redding twee beren

12-5-2020

Op 11 mei jl. stuurden we u het bericht dat twee galberen in Vietnam de volgende dag door Animals Asia gered zouden worden. Deze actie is inmiddels met succes uitgevoerd. Nu kunnen we u iets meer informatie over deze beren geven:
 
De boer die de beren heeft overgedragen aan Animals Asia zei, dat hij regelmatig gal aftapte van de beren, maar de laaste jaren niet veel meer omdat de vraag naar gal gedaald was, en uiteraard daardoor de prijs ook! De boer zei ook dat hij het  zelf heel naar vond om steeds bij de beren gal af te tappen. Ook zei hij dat hij de beren had kunnen verkopen maar dat hij dat geweigerd had, omdat ze dan gedood zouden worden voor hun galblaas en botten. De betrokken medewerkers van Animals Asia konden in de bijbehorende papieren zien dat de beren al op zeer jonge leeftijd gevangen waren en dat ze toen 8 kilo wogen! Het is ongelooflijk dat deze twee beren dit zolang hebben volgehouden om in zo’n kleine ruimte te moeten leven.
 
De beren waren betrekkelijk kalm, misschien omdat ze niet alleen werden gebruikt voor het aftappen van hun gal, maar ook als attractie voor het restaurant langs de weg. Ondanks dat het er van buiten rustig uit zag, was het niet mogelijk voor de medewerkers van Animals Asia om hun transportkooien aan de boerderijkooien te bevestigen, om de beren zo van hun oude kooi in de transportkooi te laten overlopen. Dus werd besloten de beren te verdoven om ze in de transportkooien over te dragen. Na aankomst bij het berenopvangcentrum werden beide beren uit de transportkooi gehaald en kregen ze een korte gezondheidscontrole. Ze zien er allebei een beetje mager uit, vertonen enkele tekenen van huidirritatie en hebben wat kale plekken en slechte tanden.
 
Gelukkig zijn ze nu veilig op het berenopvangcentrum! Blijft u ons alstublieft steunen, zodat Animals Asia nog meer beren kan redden!

Beerboerderijen in Vietnam.

In Vietnam worden nu meer dan 25 jaar (vanaf ongeveer 1989) Aziatische zwarte beren op beerboerderijen gevangen gehouden. Daarvoór werden de beren doodgeschoten en de gal uit het lichaam genomen. Maar iemand vond uit dat het economischer was de beren levend op te sluiten, zodat men elke dag gal kon aftappen. De dieren zitten in te kleine metalen kooien, niet groter dan de beer zelf.
 

Ze zijn beter bekend onder de naam ‘maanberen’ (één van de acht soorten beren ter wereld), zo genoemd om hun prachtige sikkelvormige geel/gouden markering op hun borst. Deze Aziatische zwarte beren worden dagelijks gemolken voor gal door middel van het diep inbrengen van roestige metalen katheters in de galblaas en/of via permanent open geïnfecteerde gaten in de maag van waaruit de het gal “druppelt”, de zogeheten “free dripping” methode. De beren leiden een leven van marteling voordat zij uiteindelijk een tergend langzame dood sterven als gevolg van chronische infecties.
 

Beren gekooid voor het leven, al langer dan 25 jaar...... Productie-boerderijen voor hun gal...... De tragische realiteit van beerboerderijen is het duidelijkst zichtbaar in de schokkend-slechte fysieke conditie van de beren – van Andrew, Freedom, Belton en Frodo met ontbrekende ledematen als gevolg van berenklemmen in het wild, tot Crystal en Gail waarvan de tanden zijn afgezaagd en nagels van klauwen barbaars voorgoed zijn afgehakt met als reden, dat gal melken dan gemakkelijker is. Verwondingen, als gevolg van de tralies van te kleine kooien, over de gehele lengte van hun toch al door pijn geteisterde lijven..... Hoofdwonden, die duiden op hun mentale trauma, dat zij jarenlang hebben moeten doorstaan, waarbij zij keer op keer hun hoofden tegen de tralies slaan in panische pogingen om hun verstandige geest te blijven stimuleren.