Twee jonge beertjes gered uit een circus

Het reddingsteam is op woensdag 24 april aangekomen bij het Central Circus in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, voor het bevrijden van 2 jonge maanbeertjes, die voor het publiek hun gedwongen kunststukjes uitvoerden, en daarbij gefilmd werden in het belang van het onderzoek.
Maanberen zijn een bedreigde en wettelijk beschermde diersoort. Het stropen, verhandelen en commercieel uitbuiten van de dieren zijn misdadige praktijken. De redders zullen de beren, die zij Sugar en Spice genoemd hebben, naar Animals Asia`s Berenbevrijdingscentrum in Vietnam brengen, waar ze onmiddellijk alle aandacht en verzorging zullen krijgen.
 
Tuan Bendixsen: “Het is volkomen duidelijk dat deze jonge dieren met illegale middelen in Hanoi’s Central Circus zijn binnengebracht. Gelukkig zijn de autoriteiten snel en krachtdadig opgetreden, door aan de circusmedewerkers te laten weten dat ze niet boven de wet staan.
Voor Sugar en Spice eindigt vandaag de nachtmerrie: weggeroofd worden van hun moeder, die hoogstwaarschijnlijk voor hun ogen is doodgeschoten, de dressuur, het gedwongen optreden en een volledig onleefbare omgeving. Vanaf nu komen hun behoeften op de eerste plaats, en kunnen we beginnen met de genezing van de lichamelijke en geestelijke wonden die de mishandelingen hebben geslagen.”
 
De beertjes werden ontdekt door een onderzoeksteam van Animals Asia, dat het circus in maart van dit jaar bezocht om de behandeling van dieren die voor publiek moeten optreden te controleren en te registreren.De leden van het team waren geschokt toen ze de twee jonge maanbeertjes onder ogen kregen: naar schatting wogen ze elk slechts 50 kg, en ze waren nog geen jaar oud. Ze moesten gevaarlijke kunstjes vertonen voor de toeschouwers. Klaarblijkelijk lapten de dresseurs de Vietnamese wetgeving brutaalweg aan hun laars.
 
Volgens de verklaring van Animals Asia besliste de Vietnamese regering direct dat de beren gered moesten worden, en overgebracht naar Animals Asia`s dichtbij gelegen reservaat Tan Dao, in de provincie Vinh Phuc. Animals Asia`s rapport van 2017 over het optreden van dieren voor publiek onthulde dat 6 beschermde diersoorten, t.w. maanberen, orang oetans, makaken, olifanten, pythons en krokodillen, door heel Vietnam in circussen gebruikt worden.  
 
Sugar en Spice zijn nu thuis – en eindelijk veilig! Maar als een beer gered is, is ons werk nog niet klaar. In tegendeel, dan begint het pas! Sugar en Spice zijn nog jong, en we kunnen verwachten dat ze nog ca. 30 jaar zullen leven.  En als ze zich niet zelfstandig in de natuur kunnen redden en er geen geschikte bossen in de omgeving zijn waar we ze kunnen vrijlaten, dan is het waarschijnlijk dat ze hun hele leven door ons verzorgd zullen moeten worden.

Zie ook vier beren gered uit een circus