ONZE “SPICE-GIRLS” VESTIGEN ZICH IN ONS RESERVAAT EN ONDERGAAN HUN GEZONDHEIDSONDERZOEKEN ZONDER ENIG PROTEST

Ze hebben hun quarantaine achter de rug en gaan nu een nieuw leven tegemoet
 
Er zijn nu 7 weken voorbijgegaan sinds de bevrijding door Animals Asia van de laatste beren die in Hanoi Central Circus in Vietnam hun kunsten moesten vertonen.
 
Zoals alle nieuwkomers in onze reddings-centra, hebben de 4 “Spice-Girls” – Chilli-Bienchen  (die onlangs haar blijvende roepnaam kreeg van haar nieuwe beren-oppas)  - Saffron , Tiêu en Gùng – hebben enige tijd in quarantaine doorgebracht. Hierdoor kunnen de dieren wennen aan de veranderde omgeving en gang van zaken en het stelt onze teams van verzorgers en dierenartsen in staat om de lichamelijke en geestelijke conditie van de beren te beoordelen. Vandaag kunnen we u tot onze vreugde meedelen dat de 4 “Spice-Girls” het goed maken en aan hun nieuwe leven kunnen beginnen! Laten we eens kijken hoe ze dat hebben klaargespeeld!  “
 
Eten! Heerlijk eten!
Het is altijd een goed teken, als de dieren bij aankomst in onze reservaten eetlust hebben. Wij waren dan ook heel blij dat onze beren alle 4 het meeste voedsel dat we hen gaven opaten. Vooral Chilli-Bienchen genoot van haar hondenvoer, een portie van het dieet voor geredde dieren, dat veel proteïnen en vitaminen bevatte; en Saffron en Gùng aten alles op wat wij hen voorzetten …… behalve tomaten!
 
De eerste paar dagen gedroeg Tiêu zich het meest teruggetrokken van de vier, op haar hoede wanneer we probeerden haar honing te voeren met de lange lepel, maar zoals altijd waren onze berenverzorgers geduldig, en na wat vriendelijke, aanmoedigende woorden, begon ze langzaam het eten tot zich te nemen dat we haar aanboden.
 
Actief worden
Een belangrijk aspect van onze taak is: nieuwkomers te laten opgaan in het hele gezelschap van dieren waarin ze beland zijn, en om dat te bereiken brengen we hen in beweging. Na jaren opgesloten te hebben gezeten in kooien of door de dwang om tegennatuurlijke bewegingen te maken zijn hun lichamen vaak slap, zwak en  beschadigd . Ze moeten als het ware opnieuw opgebouwd worden tot kracht en behendigheid. We geven hen “verrijkingen” – van alles wat hen kan boeien en bezig houden, zoals strobezems, bladeren van de bananenboom (ook “browses”genoemd), jute zakken om mee te spelen (of liever gezegd: om aan stukken te scheuren), kapot te bijten, enz. We vinden het een genot om te zien hoe onze 4 jonge beren, die vast en zeker nooit spullen hebben gehad om zich lekker op uit te leven, nu naar hartenlust hun gang kunnen gaan.
 
Ze zijn ook dol op douches, die een belangrijk deel uitmaken van het leven in het reservaat. Tiêu gaat, zodra de waterstralen neerkomen,  op haar rug liggen om er maar niets van te missen.
 
Help de 4 voormalige circusberen te herstellen van hun traumatische verleden!
 
De Spice-girls krijgen hun eerste gezondheidsonderzoek
In onze reservaten wordt voor elke beer een individueel verzorgingsplan opgesteld, gebaseerd op hun lichamelijke en geestelijke behoeften en op wat ze kunnen. De beste manier om er achter te komen hoe het met het innerlijke leven van de beren is gesteld, is een algemeen gezondheidsonderzoek.
 
Toen de Spice-Girls hun gezondheids-onderzoeken ondergingen, waren ze nerveus, wat te begrijpen is, omdat ze waarschijnlijk voor het eerst in de omgeving van een hospitaal beland waren. Onze dierenartsen taxeren hun leeftijd op ongeveer 2 jaar; ze waren dus nog maar heel klein, toen ze bij hun moeder(s) werden weggehaald om in het circus op te treden. Maar zoals altijd wisten onze onvolprezen berenverzorgers de zenuwen van de beren te kalmeren en hen op hun gemak te stellen. Ze bezorgden hen ook afleiding door hen smakelijke hapjes te geven, zoals honing en yoghurt, en dat hielp…..zoiets lekkers!
 
Shaun Thomson, senior-dierenarts en chirurg,  zette uiteen wat hij vond van de gezondheid van de beren:  “De beren verkeerden in een algemeen-goede gezondheid, hoewel er natuurlijk enkele problemen waren, die we verwachtten na alles wat de dieren in  het verleden hadden moeten doorstaan. Gûng had eeen gebroken hoektand, die door de dierenarts hersteld is en bij Chilli-Bienchen was met de ogen iets niet in orde, waarnaar Dr. Claudia Hartley nauwgezet zal kijken. Tiêu miste een nagel aan haar rechterpoot en we ontdekten dat haar kniëen plofgeluidjes maakten wanneer we ze strekten, maar op de röntgenfoto konden we niets verontrustends zien. Het is niet ongewoon dat gewrichten bij de groei van dieren wat los gaan zitten, hetgeen die plofgeluidjes kan veroorzaken, maar we zullen voor alle zekerheid haar bewegingen de komende weken zorgvuldig volgen. Ze miste een klein stukje van haar neusbeen, wat het gevolg kan zijn van een verwonding of eenvoudigweg van de manier waarop het gegroeid is. Alle hoektanden van Tiêu vertoonden tekenen van traliebijten, waaruit blijkt dat ze in het circus op de tralies van haar kooi gekauwd heeft – een natuurlijke reactie op een tegennatuurlijke toestand.”
 
De volgende stap naar vrijheid
Nu onze Spice Girls hun quarantaine hebben voltooid en hun gezondheidscontroles hebben gehad, zijn ze klaar om hun nieuwe domein in te trekken! Al onze beren leven in kleine gemeenschappen, of 'huizen', waar ze een hol delen met een paar anderen en een groot verblijf met wel twintig of meer andere geredde beren.

De redding

De weg naar herstel is een zachte, langzame weg, die volledig wordt bepaald door de reacties van de beren op elke fase. Binnenkort zullen onze Spice Girls allemaal weer samen zijn in hun met gras begroeide verblijf, genietend van alle rijkdom en lekkernijen waar al onze andere geredde beren elke dag van genieten. Ze hoeven niet meer te presteren of een muilkorf te dragen. Ze zullen alle liefde, zorg en aandacht krijgen die ze verdienen, en die hen werden geweigerd in hun jonge jaren die ze bij hun moeders hadden moeten zij

Ze hoeven niet meer te presteren of een muilkorf te dragen. Ze zullen alle liefde, zorg en aandacht krijgen die ze verdienen en en die hen werden onthouden in hun  jonge jaren die ze bij hun moeders hadden moeten zijn.

Dankzij u hebben onze Spice Girls een tweede kans op geluk en we kunnen niet wachten om te zien hoe ze groeien en bloeien in de komende jaren!