Op maandag 8 november 2021 werd Animals Asia benaderd door een politieagent van de Uong Bi politie uit de provincie Quang Ninh, vier uur ten oosten van ons reservaat in Vietnam.

De agent vertelde ons dat zijn team een handel in wilde dieren had onderschept en een maanbeerjong in beslag had genomen dat in een vogelkooi werd vastgehouden. Ze hadden het doodsbange jong naar het politiebureau van Uong Bi gebracht en onmiddellijk Animals Asia gebeld. Animals Asia kwam onmiddellijk in actie.

Samenwerken om een einde te maken aan de beerboerderijen.

Animals Asia heeft in 2015 samen  gewerkt met de autoriteiten van Quang Ninh, toen we de laatste beren uit de regio hadden gered van de berenboerderijen, waardoor het gebied nu beerboerderij vrij is. Hoewel we sindsdien niet meer in de provincie zijn geweest, aarzelde de politie niet om meteen Tuan Bendixsen, de Vietnam-directeur van Animals Asia, te bellen.

Tuan zei: "De redding van dit jong laat duidelijk zien dat de provincie Quang Ninh - voorheen de slechtste regio van het land wat betreft berengalboerderijen - berengalboerderijvrij wil blijven. Wij zijn dankbaar voor het snelle en doortastende optreden van de politie van Uong Bi, die hiermee aangeven van hun voortdurende vastberadenheid om de provincie vrij te houden van illegale beerboerderijen."

De vrede bewaren voor beren in Vietnam.

We hebben de welp de bijnaam Yên gegeven, wat "vrede" betekent in het Vietnamees, omdat hij werd gered uit Uong Bi, de stad waar de Yen Tu-pagode staat, een heilige boeddhistische plaats. Deze redding toont aan dat wij, in samenwerking met de plaatselijke politie, de vrede bewaren voor de beren in Vietnam.
Yên is de 650ste beer die Animals Asia heeft gered. Hij is gelukkig een leven van wrede opsluiting en pijnlijke gal aftappen bespaard gebleven. Helaas vermoeden we dat dit jong onlangs uit het wild is gehaald bij zijn moeder, die waarschijnlijk zou zijn gedood terwijl ze haar jong probeerde te beschermen.
Welpen zoals Yên kunnen leven tot zo’n 30 jaar. Daarom zullen wij uw hulp nodig hebben om hem zoveel mogelijk liefde en zorg te geven om het verlies van zijn moeder goed te maken, en om jaren de best mogelijke en op de natuurlijke manier de zorg te geven die hij verdiend.

Het einde van de beerboerderijen in Vietnam is in zicht

Deze redding brengt het totale aantal beren dat wordt verzorgd in het Vietnam Bear Rescue Centre van Animals Asia op 188. Het reservaat nadert nu 95% van zijn capaciteit en daarom hebben we nu uw hulp nodig.

We hebben niet alleen uw hulp nodig om Yên de verzorging te geven die hij de rest van zijn leven nodig zal hebben, maar ook om nog een reservaat in Vietnam te bouwen, zodat we de beren kunnen redden die nog steeds vastzitten op illegale galboerderijen en een einde kunnen maken aan de beerboerderijen in Vietnam.

Zodra alle berenboerderijen gesloten zijn, zal de vraag naar beren om de boerderijen te bevoorraden niet meer bestaan en kunnen jongen zoals Yên blijven waar ze thuishoren: in het wild.