OVER DE WREEDHEDEN

De pijlen van ons programma betreffende de berengal-industrie zijn er voornamelijk op gericht de beren te bevrijden uit dit bedrijf, en te maken dat de geredde beren hun hele verdere leven verzorgd worden in onze reservaten in China en Vietnam – reservaten waaraan een prijs is toegekend – en onze krachten in te zetten om deze industrie te beëindigen.

Bij meer dan 20.000 beren – maanberen, maar ook sunberen en bruine beren – wordt op gezette tijden gal uit de galblaas getapt, wat geld oplevert. De meeste van deze beren worden gehouden op een boerderij in kooien die zo krap zijn, dat de dieren zich daarin niet kunnen omdraaien, noch op hun 4 poten staan. Sommige galberen worden als jonge diertjes in de kooi gestopt om daar nooit meer uit te komen. Een rampzalig leven, dat wel 30 jaar kan duren! Soms worden ze zó groot dat ze bij hun bevrijding niet dan alleen met de grootste moeite uit hun kooi kunnen worden gehaald en de littekens van de nauw om hen heen sluitende tralies op hun lichaam dragen. Deze jarenlange pijnlijke en kwellende opsluiting heeft op de dieren een allertreurigste uitwerking op hun lichamelijke, maar ook op hun psychische conditie.

De gal wordt gewonnen door verscheidene soorten pijnlijke extracties die diep in het lichaam doordringen, en die allemaal zware infecties veroorzaken. De meeste galberen die op deze boerderijen opgesloten zitten zijn uitgedroogd en ondervoed en lijden aan diverse ziekten en kwaadaardige tumoren die hun gal besmetten, en waaraan ze tenslotte sterven. Er zijn er maar heel weinig van deze zieke dieren die ook maar iets van medicatie of medische verzorging krijgen. Animals Asia heeft gevallen meegemaakt van oude, zwaar-zieke beren, die eenvoudigweg in hun kooien lagen dood te gaan zonder dat eigenaren of medewerkers in de boerderij zich om deze creperende dieren bekommerden.

Rapporten van pathologen melden dat gal van zieke beren bloed, pus, ontlasting, urine, bacteriën en kankercellen bevat.

 Hoewel er betaalbare alternatieven voor berengal bestaan, die met synthetische stoffen  en kruiden zijn geproduceerd. en hoewel het, zoals bekend, gevaarlijk is om de gal van zieke beren naar binnen te krijgen, gaat de handel in gal nog steeds door.

De vraag naar berengal-producten komt vooral uit China, Japan, Korea, Vietnam, Maleisië en Taiwan. Maar ook  in Australië, Indonesië, Laos, Myanmar, Singapore, de US en Canada wordt nog berengal gebruikt.