DE STAND VAN ZAKEN

Er worden ruim 10.000 beren gehouden in Chinese galboerderijen en volgens officiƫle cijfers ondergaan in Vietnam ca. 1000 beren hetzelfde lot. Op vaste tijden wordt gal uit de buik van de dieren getapt, niet alleen om verkocht te worden als traditioneel geneesmiddel, maar ook als bestanddeel van gewone huishoudelijke producten.

 
De gal-extractie wordt bedreven met verscheidene, pijnlijke, diep in het lichaam doordringende technieken, die bij de dieren zware ontstekingen veroorzaken. Deze wrede handelwijze vindt nog steeds plaats, hoewel er een groot aantal doeltreffende en betaalbare alternatieve genees- en huishoudmiddelen bestaan op basis van kruiden en synthetische stoffen.

De meeste beren zitten levenslang op galboerderijen in kooien, die zo krap zijn dat ze zich niet kunnen omdraaien  en niet op hun vier poten kunnen staan. Veel van hen worden als jonge diertjes in kooien opgesloten en nooit meer vrijgelaten. Het komt voor dat beren wel 30 jaar ! onafgebroken in zo`n kooi gevangen zitten. De meeste van hen lijden honger en drogen uit,  en krijgen allerlei ziekten en tumoren, waaraan ze uiteindelijk sterven.