METALEN HARNASSEN

Tegen de regelgeving, maar nog steeds in gebruik

Terwijl de berengal boerderijen legaal zijn in China, zijn de metalen jassen, die de berenromp pletten, verboden. De enige toegestane procedure is de zogenaamde humane, “vrije-drip” methode, waarbij een permanente opening (fistel) wordt gesneden in de buik van de beer, zodat het gal er voortdurend uit kan lekken.
Op deze boerderij in Weihai, Shandong, werden allebei deze verordeningen schaamteloos genegeerd en we geloven dat acht van de beren zijn onderworpen aan de extra angst en pijn van het vele jaren moeten dragen van deze harnassen.
Deze harnassen zijn ontworpen om de beren in bedwang te houden, scherpe metalen punten steken in hun nek zodat ze hun hoofd niet kunnen buigen, en banden en strippen van metaal beperken de bewegingen van hun ledematen. Ze hebben ook een permanente katheter die loopt van de buik van de beer naar een zakje in een ruimte onder het harnas om het voor de boer makkelijker te maken om het gal te verwijderen. Deze constructies zijn niets meer dan middeleeuwse  martelapparaten en ze berokkenen enorm veel pijn en blijvende schade aan de beer.
Om een permanente katheter aan te brengen in de galblaas van de beer, worden metalen pennen, haken, en geïmproviseerde middelen recht in de galblaas aangebracht om de katheter op zijn plaats te houden. Dit wordt bijna altijd gedaan zonder professionele chirurgie, meestal door niet gekwalificeerde mensen onder omstandigheden die vragen om een infectie. De jassen zitten strak om de romp van de beer, zijn bewegingen beperkend
Deze ruwe en gevaarlijke praktijk heeft geresulteerd in een spoedoperatie voor Olivier, één van de bruine beren die gered zijn op 19 april, achter in de reddings-truck omdat de katheter eenvoudigweg gewoon uit zijn maag getrokken was, daardoor een bijna-dodelijke infectie veroorzakend. Zijn galblaas werd verwijderd, en daarbij werd een een dubbele metalen ring met een haak daaraan onthuld, die volledig ingebed zat in het weefsel.
Acht van de 10 beren hebben deze barbaarse jassen moeten dragen tot vlak voordat wij daar aankwamen om hen te redden. Animals Asia’s dierenarts Heather gaf als commentaar: wij denken dat de boeren de metalen jassen verwijderd en de  katheters  er gewoon uitgetrokken hebben een paar uur voor onze aankomst, daarbij helse pijn veroorzakend. Maar je ziet aan de littekens op de lichamen van de beren dat ze de harnassen lang gedragen hebben.
Tekening en littekens van de metalen jas die jarenlang is gedragen zijn duidelijk zichtbaar op het lichaam van de beer