REDDINGSFACILITEIT IN NANNING

In 2014 kreeg Animals Asia de geweldige kans om 120 beren te helpen en te redden uit een berengalboerderij in de buurt van Nanning city in de provincie Guangxi. De boerderij was onderdeel van een staatsbedrijf dat graag wilde stoppen met het fokken van beren, omdat ze er geen toekomst in zagen en ook omdat de algemeen directeur van het bedrijf de wreedheid achter de industrie was gaan inzien.

Zonder aarzelen namen we de kans aan om onze grootste reddingsoperatie ooit uit te voeren, en er werd een plan opgesteld om de helft van de beren over te brengen naar ons China Bear Rescue Centre in Chengdu, provincie Sichuan, om voldoende ruimte te creƫren voor uitbreiding en renovatie van de bestaande locatie.

Onze onmiddellijke actie

De beren op deze galboerderij werden al vele jaren in ongeschikte omstandigheden gehouden.
Ze hadden geen toegang tot vers water en hun voeding was niet  voldoende, omdat  er geen voedingsstoffen in zaten die  zwarte Aziatische beren normaal uit de natuur  zouden halen. Om de beren te helpen hun gezondheid weer op pijl te krijgen, werd prioriteit gegeven aan het veranderen van hun voeding: een heerlijke mix van fruit en groenten, aangevuld met voedzame hondenkoekjes, inplaats van rijsterpap. Ook werden er vrij toegankelijke waterbakken geplaatst.

Ondertussen werd er tuin voor tuin, kooi voor kooi, alle gebieden schoongemaakt met hogedrukreinigers, en welpen zoals Smudge - het laatste welpje dat op de boerderij werd geboren - werd bij andere beren gezet om gelijk te kunnen wennen. Elke beer had nu de beschikking over een binnenplaats waar hij kon rondlopen.

Terwijl de plannen vorderden, er formele besprekingen werden gevoerd en aanvragen voor transportvergunningen werden voorbereid, kwam er een projectontwikkelaar die de hele faciliteit als investeringsproject kocht. Deze wending in de gebeurtenissen veranderde de status van de kleine berenboerderij, waardoor deze en helaas ook de beren een  deel van ging uitmaken van de activa van het bedrijf die werden verkocht. Deze uitkoop heeft de afgelopen vijf jaar zoveel complicaties en hindernissen gekend, dat alle activa zijn bevroren terwijl de onderhandelingen nog aan de gang zijn.


Hun leven verrijken

Een belangrijke uitdaging was het verbeteren van de geestelijke gezondheid van de beren. Veel beren vertoonden tekenen van angst. Stereotiep gedrag - zoals ijsberen en met de kop zwaaien - kwam vaak voor. Nic Field,  van het China berenopvangcentrum en Animals Asia Team, is verantwoordelijk voor het algehele welzijn van de beren. Ze legde uit dat om hen te helpen herstellen, hun verzorgers eenvoudige voorwerpen introduceerden om hen gestimuleerd te houden - ballen, puzzelvoerbakken, ijsblokken, reusachtige bananenbladeren en sterk ruikende smeersels zoals pindakaas en tofu. De beren zijn er dol op.

De gezondheidscontroles
De eerste weken waren bijzonder zwaar omdat het erg warm en vochtig was op de boerderij, zonder airco. De omstandigheden waren eenvoudig en er moest nog een operatiekamer worden ingericht, zodat de allereerste gezondheidscontroles  uitgevoerd konden worden.  Veel operaties duurden tot negen uur, en het team van dierenartsen werkte zonder pauze.

In juli 2014 hadden we een eenvoudige operatiekamer met airco, en hoewel het een moeilijke omgeving is om in te werken, verliepen de gezondheidscontroles soepeler naarmate het team in een ritme kwam, hebben wij besloten om eerst de prioriteit te geven aan de zwakkere en oudere beren.

Ons team, verzorgers en dierenartsen hebben in de loop der jaren talloze reizen gemaakt naar Nanning elke keer weer 750 kilometer om de beren te verzorgen.

 

  Grootste operatie ooit

   101 Beren zijn thuis