In het nieuws

Annemarie

Ons reddingsteam ging op 17 augustus 2016 naar het dorp Xuan Hoa in Noord-Vietnam om een Sunbeer te redden die zeven jaar als huisdier werd gehouden in een kooi. We konden niet wachten om haar te gaan halen en haar naar ons opvangcentrum te brengen. Wij hebben veel beren gezien die in erbarmelijke omstandigheden leefden, maar wat ze die dag zagen, schokte hen enorm. We werden uit het daglicht geleid naar een kleine, donkere, vieze, betonnen kamer. Toen onze ogen eenmaal aan de duisternis gewend waren, volgden we de geluiden naar een oude, roestige kooi, waarin duidelijk en overstuur een beertje heen en weer ijsbeerde.
 
Beren op galboerderijen of die als huisdier worden gehouden, zijn meestal als jong bij hun moeder weggehaald. "Hun identiteit en vrijheid worden hen ontnomen en hun behoeften worden genegeerd. Ze worden als een ding gebruikt, een Nowhere Beer."
Voordat Annemarie op ons opvangcentrum in Vietnam aankwam, heeft zij zeven jaar in een donkere kamer geleefd.
 
Nu ze voor het eerst haar vrijheid heeft met alle verrijkingen zoals jutezakken en bananenbladeren, en lekkernijen en tropisch fruit om haar smaakpapillen weer te laten ontwikkelen na jaren van slecht eten, was zij toch getraumatiseerd en durfde een jaar lang niet naar buiten.
 
Onze berenverzorgers waren ongelooflijk geduldig en voorzichtig met Annemarie. Ze hielden haar reactie elke dag in de gaten, we keken meer wat ze lekker vond en haalden dan de andere dingen weg die zij niet lekker vond. En op een ochtend, een jaar nadat Annemarie ons hart had veroverd, na veel aanmoedigen en geduld is het ons gelukt haar naar buiten te krijgen. Eindelijk uit het duister gestapt.
 
Maanden en jaren hebben wij Annemarie gevolgd, en in de gaten gehouden. Ze deelde haar verblijf met andere Sunberen, aan wie we haar langzaam hebben voorgesteld. Annemarie heeft jaren geen beren gezien en was dan ook sterk op haar hoede voor haar nieuwe huisgenoten, maar ze waren geduldig en lieten haar met rust.
 
Tot grote vreugde van ons begon Annemarie toch uiteindelijk de andere beren te vertrouwen en ging met ze spelen. En nu, vijf jaar later, is Annemarie een speelse, gelukkige, zelfverzekerde en soms zelfs brutale bewoner van ons Sunberenhuis!
Haar ongelooflijke transformatie is het bewijs van de toewijding van het Animals-Asia-team aan deze zeer speciale beer, van hun vurige liefde voor Annemarie en voor elke beer die we redden en verzorgen en alle beren die we nog moeten redden. Zij hebben dit voor de zoveelste keer bewezen, en zullen dat nog vele malen doen, dat de enige remedie is: geduld en vriendelijkheid.
 
Dankzij uw steun hebben wij dit weer waar kunnen maken!
Help alstublieft mee om nog meer Nowhere-beren te redden! Namens de beren: Alvast onze hartelijke dank!