De grootste operatie ooit

Tekend overeenkomst 2013
Nieuwe eigenaar staat 132 beren af aan AAF in 2013
Beren in transport kooi Op weg naar huis Eindelijk thuis Oude en nieuwe vrienden Het Animals Asia team in Nanning

Animals Asia brengt 101 beren naar huis dit is de grootste operatie ooit.

De grootste operatie ooit, Animals Asia heeft 101 maanberen overgebracht van een voormalige beren houderij in Nanning, China, naar ons berenopvangcentrum in Chengdu, 750 kilometer verderop.

Aan deze ongekende, historische en gedenkwaardige gebeurtenis is acht jaar gewerkt. Het is de meest uitdagende, onvoorspelbare en emotionele reis geweest die we als organisatie hebben meegemaakt. Maar nu kunnen we eindelijk het verheugende nieuws met onze geweldige supporters delen, namelijk dat de beren uit Nanning eindelijk thuis zijn.

De lange weg naar vrijheid.

Ons verhaal begint in 2013 bij een enorme galindustrie in Nanning. Nanning is een prachtige, bergachtige streek in het zuiden van China.

De nieuwe eigenaar die  het land had gekocht waarop de faciliteit stond, de heer Yan, was verontrust toen hij de 132 beren aantrof die in kleine, smerige en kale kooien zaten, die door de vorige eigenaar waren gebruikt voor het aftappen van gal en fokken van beren.

De heer Yan nam contact op met Animals Asia om onze hulp te vragen, en zo begon een lange reis van acht jaar om de beren naar huis te brengen, met talloze juridische en logistieke problemen die onderhandeld en overwonnen moesten worden.

Het is ons gelukt 101 beren zijn thuis. En we kunnen niet gelukkiger en dankbaarder zijn voor al onze trouwe supporters die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

De laatste reis begint.

Op vrijdag 9 april ontvingen we het nieuws waar we op hadden gewacht: de laatste vergunning om de beren naar ons reservaat in Chengdu te brengen was eindelijk getekend!

In een enorm tempo, voor dat de Covid-19 elk moment de plannen had kunnen verstoren, werd elke beer afzonderlijk in een transportkooi geplaatst, op een vrachtwagen geladen en de 750 kilometer van Nanning naar Chengdu afgelegd.

Jill Robinson, de oprichter en CEO van Animals Asia, zei:

"We hebben in de loop der jaren honderden beren gered, maar niemand heeft ooit eerder iets op deze schaal geprobeerd, zoveel beren in één keer naar hun toevluchtsoord terug te brengen. We hadden het niet kunnen doen zonder ons geweldige team in China, zonder de hulp van de lokale autoriteiten en ook zonder de hulp van de lokale gemeenschap. Maar het allerbelangrijkste is dat we dit nooit hadden kunnen doen zonder jullie, onze supporters, onze donateurs, onze familie".

De hele missie vond plaats in drie fasen tussen 19 april en 27 mei 2021, waarbij de beren werden overgebracht in drie konvooien van negen vrachtwagens, elk met maximaal vier transportkooien.

Elke etappe van de operatie duurde meer dan 55 uur en werd begeleid door het gespecialiseerde team van dierenartsen en berenverzorgers van Animals Asia om ervoor te zorgen dat de beren onderweg veilig en gezond werden gehouden.

"We zijn zo trots op hoe de beren de reis hebben doorstaan," aldus Ryan Marcel Sucaet, directeur van het China team van Animals Asia.

"De meesten van hen hebben hun hele leven in gevangenschap doorgebracht. Om plotseling 750 kilometer vervoerd te worden kan erg stressvol zijn, maar ons team heeft ongelooflijk hun best gedaan om ze onderweg rustig, en goed eten te geven, en gestimuleerd en op hun gemak te houden, en ook te zorgen voor hun medicatie."

Eindelijk thuis

Toen we de beren terug hadden in Chengdu, begon het echte werk pas! Ons team van het reservaat heeft zich voorbereid op de komst van de beren uit Nanning, de behuizingen voorbereid en de groepsintegraties gepland.

De beren zijn in quarantaine geplaatst om ze langzaam te laten wennen aan hun nieuwe leven met zijn nieuwe en onbekende geuren, geluiden en omgeving.

We moeten de vorderingen van de beren in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze er zowel mentaal als fysiek klaar voor zijn, voordat we ze samen met andere beren in het grote reservaat opnemen.

Nieuwe en oude vrienden

Toen we in Nanning aankwamen, zaten de beren in aparte kooien. In de loop der jaren hebben we ze langzaam aan een of twee andere beren laten wennen, nadat we hun karakter, behoeften en temperament hadden leren kennen.

In het reservaat zullen ze samenleven met verschillende andere beren, sommige uit Nanning en sommige gevestigde bewoners, op basis van hun persoonlijkheid, leeftijd, lichaamsgewicht, gezondheidstoestand en geslacht. Het klinkt eenvoudig, maar onze prachtige beren hebben tijd nodig om vertrouwen op te bouwen, zich in hun nieuwe omgeving te nestelen en volledig te integreren in het leven in het reservaat.

"We zijn zo blij dat ze er zijn," zei Ryan. "Na bijna acht lange jaren van wachten, kunnen we deze prachtige beren eindelijk het leven geven dat ze verdienen."

Deze beren hebben een leven lang voortdurend specialistische zorg nodig. Als u geïnspireerd bent door hun reis, overweeg dan om een maandelijkse donateur te worden om te helpen elke dag speciaal te maken voor een geredde maanbeer.

We zijn net klaar met de verhuizing en we wilden het meteen aan de wereld vertellen. We zullen de komende maand nog veel meer in detail treden, en je voorstellen aan alle beren die nu gelukkig in ons bekroonde opvangcentrum in Chengdu wonen en je laten zien hoe deze enorme onderneming tot stand is gekomen!

 

DONEER