In het nieuws

Plum

Net toen ons opvangteam in Vietnam bericht kreeg over een klein berenweesje dat onze hulp nodig had, werd er ook contact met ons opgenomen over een oudere maanbeer die al meer dan tien jaar op een galboerderij had geleden en dringend gered moest worden. In dit geval wisten we niets over de oudere beer, die we de bijnaam 'Plum' hebben gegeven, behalve dat ze op een kleine galboerderij in Son La zat. Son La ligt aan de grens tussen Vietnam en Laos, op ongeveer tien uur rijden van ons berenreservaat in Tam Dao. Volgens onze bronnen verbleef de beer al sinds 2008 op de boerderij.
 
Plum zat opgesloten in een kleine, roestige kooi zonder iets te doen of te zien, zonder vriendjes om mee te spelen of zelfs maar aan te raken, zonder open ruimte om naar te staren, zonder gras om op te rollen, zonder lekkere hapjes om te zoeken en hongerig te verorberen... 15 jaar lang.......
 
"De mate van fysieke en psychologische schade die deze arme beer heeft opgelopen in die lange, eenzame 15 jaar is onvoorstelbaar," zei Heidi Quine. "Maar we zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om Plum iets terug te geven van wat hem al die jaren geleden op wrede wijze is ontnomen."