12-5-2020

Op 11 mei jl. stuurden we u het bericht dat twee galberen in Vietnam de volgende dag door Animals Asia gered zouden worden. Deze actie is inmiddels met succes uitgevoerd. Nu kunnen we u iets meer informatie over deze beren geven:

De boer die de beren heeft overgedragen aan Animals Asia zei, dat hij regelmatig gal aftapte van de beren, maar de laaste jaren niet veel meer omdat de vraag naar gal gedaald was, en uiteraard ook de prijs! De boer zei ook dat hij het  zelf heel naar vond om steeds bij de beren gal af te tappen. Ook zei hij dat hij de beren had kunnen verkopen maar dat hij dat geweigerd had, omdat ze dan gedood zouden worden voor hun galblaas en botten. De betrokken medewerkers van Animals Asia konden in de bijbehorende papieren zien dat de beren al op zeer jonge leeftijd gevangen waren en dat ze toen 8 kilo wogen! Het is ongelooflijk dat deze twee beren dit zolang hebben volgehouden om in zo’n kleine ruimte te moeten leven.

De beren waren betrekkelijk kalm, misschien omdat ze niet alleen werden gebruikt voor het aftappen van hun gal, maar ook als attractie voor het restaurant langs de weg. Ondanks dat het er van buiten rustig uit zag, was het niet mogelijk voor de medewerkers van Animals Asia om hun transportkooien aan de boerderijkooien te bevestigen, om de beren zo van hun oude kooi in de transportkooi te laten overlopen. Dus werd besloten de beren te verdoven om ze in de transportkooien over te dragen. Na aankomst bij het berenopvangcentrum werden beide beren uit de transportkooi gehaald en kregen ze een korte gezondheidscontrole. Ze zien er allebei een beetje mager uit, vertonen enkele tekenen van huidirritatie en hebben wat kale plekken en slechte tanden.

Gelukkig zijn ze nu veilig op het berenopvangcentrum! Blijft u ons alstublieft steunen, zodat Animals Asia nog meer beren kan redden!