Amy is niet meer

Een tragische dood van een maanbeer

De tragische dood van een pas geredde Gal- beer geeft nog meer diepte aan het vaste besluit van Animals Asia om elke berenkooi in Vietnam leeg te maken. Nauwelijks een maand na haar bevrijding moest Amy, de eerste galbeer die uit de laatste Vietnamese galboerderij die nog in bedrijf was, gered werd, haar gevecht tegen de dood opgeven.....

Maanbeer Amy kwam bij het Berenopvangcentrum van Animals Asia aan, verborgen voor de buitenwereld door een doek die om haar heen gewikkeld was.
Een drie jaar durende, intensieve communicatie had tot gevolg gehad dat de laatste nog werkzame galboerderij – een familiebedrijf in het dorp Phung Thuong – erin toestemde om een van haar beren aan het reservaat af te staan. Om sociale onrust en wraakneming op de vroegere galboer te voorkomen, was slechts een handjevol mensen op de hoogte van de redding van Amy.  Hoe dan ook, zij verliet het dorp tenslotte nog levend, een geluk, dat voor veel arme beren nog steeds niet weggelegd is.
 
Pas toen ze bij het reservaat aankwam, werd het ons duidelijk hoe ziek dit beertje was. Amy woog nog maar net 82 kg, ongeveer de helft van haar natuurlijk gewicht. Gebroken tanden en kiezen hadden tot een infectie geleid, die zich had uitgebreid naar haar botten, tot in haar neus, waardoor een gat in haar neusholte ontstaan was. Haar galblaas was ziek, door de jarenlange gal-extractie, haar rechter voorpoot ontbrak, waarschijnlijk door de strik waarin ze klem had gezeten, en een deel van haar tong was afgescheurd. Haar rechter enkel was uit de vorm en kon niet buigen. Ze had artritis in haar hele lichaam en haar linker enkel droeg diepe littekens van de wond die de valstrik had achtergelaten.
 
Ze moet onbeschrijfelijk geleden hebben. En toch hing ze aan het leven! Klik Hier: REDDING AMY

Sarah van Herpt, beheerder van de afdeling Beren Animals Asia: “Amy had een allerliefst karakter, en ze was een ongelooflijke vechter! Op haar eerste dag in het reservaat, toen we haar bijna-lege etenskom wegnamen, trok ze deze naar zich toe. Ze wilde haar kostbare voedsel opgeven, maar vroeg ook niet om meer. Sinds haar aankomstin het reservaat veranderde haar vacht van dun en ruw in vol en zacht. Haar ogen, bij aankomst bijna onzichtbaar diep in hun kassen, straalden van vreugde toen ze lekkere hapjes kreeg. Ze vond het heerlijk om gedouched te worden, om te liggen rollebollen, om te spelen en te nestelen in een hoop verse blaadjes....”
 Helaas echter was Amy niet te redden, zelfs niet met de beste verzorging van de wereld. Haar redders waren verslagen toen ze ontdekten dat Amy gestorven was.
 
Shaun Thomson, dierenarts/chirurg: “Een ‘post-mortem-onderzoek bracht aan het licht dat Amy’s dood veroorzaakt was door een verdraaiing van de maag, een levensbedreigend verschijnsel, dat zich soms onaangekondigd voordoet bij honden, en ook wel bij andere diersoorten.”
 
Hoe verdrietig we allemaal ook zijn, we kunnen toch troost putten uit de zekerheid dat Amy een snelle dood heeft gehad, met  een pijnstiller, die haar niet lang daarvoor was ingegeven bij een gebitsoperatie. We mogen dus aannemen, dat ze niet geleden heeft.”  
 We hebben Amy begraven onder een grote boom in een rustig hoekje van Animal Asia`s reservaat. Bij haar begrafenis lazen leden van het personeel gedichten voor ter nagedachtenis van Amy en plantten zij rose anjelieren op haar grafje.
 
Heidi Quize, Directeur van het Medisch Team van Animals Asia, Afd. Beren: “Amy voelde zich thuis in haar reservaat, maar kon nog niet naar buiten om het gras onder haar voeten, en de zon op haar huid te voelen – een genot dat ze zó verdiend had..... Maar ik ben dankbaar dat we haar konden laten voelen hoeveel we van haar hielden, en dat haar het respect toedroegen dat ze nooit eerder ondervonden had. Ieder jaar, wanneer de bloemen op haar grafje gaan bloeien, zullen hun geuren ons over haar vertellen, ze zullen ons weer doen beseffen hoe kostbaar elk berenleven is.
 
Amy, ik beloof je dat we de strijd niet zullen opgeven tot ál jouw broers en zusters in Vietnam vrij is!”
 
In het jaar 2017 tekende Animals Asia een wettelijke overeenkomst met de Vietnamese regering om de berengal-industrie volledig te beëindigen, waarbij elke beer omstreeks 2022 zal worden overgedragen aan het reservaat.
 
Op dit moment heeft Animals Asia meer dan 200 beren in Vietnam en nog eens 418 beren in China bevrijd, de meeste uit de berengal-industrie.