Jill en Hong

Jill voor het eerst op een beerboederij

En ineens had jill zijn poot in haar hand

Jill Robinson

Onderzoek

24 jaar geleden ging Jill Robinson mee op een busreis door Zuid-China die haar leven - en dat van duizenden beren - zou veranderen.
De dierenrechtenactiviste deed undercover onderzoek omdat zij veel hoorde over bus trips met toeristen die naar een boerderij gingen  waar medicinale berengal werd verkocht en die werd afgetapt uit Aziatische zwarte beren die in kleine kooien zaten gepropt. Wat ze toen zag zou haar voor altijd bijblijven - toen ze wegglipte bij de boeren die "verse berengal" aan de toeristen  verkochten, zag ze kooi na kooi vol met  beren die niet konden staan of zich bewegen. LEES HET VERHAAL VAN HONG
Toen een van de beren zijn poot door de tralies van de kooi naar buiten stak, stak Jill instinctief ook haar hand uit en had ineens zijn poot in haar handen - en ze wist dat ze iets moest doen om hen te gaan helpen. Sindsdien heeft Jill zich onvermoeibaar ingezet om een einde te maken aan de barbaarse berengalindustrie in China en Vietnam, en heeft ze honderden beren gered uit boerderijen.

Naar schatting zijn er meer dan 11.000 Aziatische zwarte beren - beter bekend als maanberen - het slachtoffer van deze handel in deze twee landen. Ze worden in kleine kooien gehouden en dagelijks blootgesteld aan onvoorstelbaar lijden, de beren worden vast gebonden en hun gal wordt met een Lange naald uit de galblaas gehaald.  En met veel pijn worden de beren weer terug in hun kooi gezet. ANIMALS ASIA
De gal wordt gebruikt in traditionele medicijnen, cosmetica en wijn, waarbij velen geloven dat het drinken van de vloeistof de vruchtbaarheid bevordert.
Sommige beren zitten  soms wel 30 jaar lang in deze kleine kooien, in deze afschuwelijke industrie waar jaarlijks meer dan 1,5 miljard pond in omgaat.
 

Jill, die al vanaf 1985 al in China woont , heeft in 1998 Animals Asia opgericht om deze wrede praktijken te bestrijden, onder het motto "Totdat de wreedheid ophoudt", en heeft in China en Vietnam twee berenreservaten van meer dan 180.000 vierkante meter opgericht. Berenopvangcentrum

Haar lobbywerk heeft ertoe bijgedragen dat 43 Chinese berenboerderijen zijn gesloten en dat 20 van de 31 provincies van het land vrij zijn van berenboerderijen.
Ze kwam ook tot de baanbrekende ontdekking dat berengal kon worden vervangen door goedkopere en even effectieve kruiden en synthetische stoffen - en begon samen te werken met traditionele en westerse artsen in China en de rest van de wereld om de alternatieven te promoten.
En in 2015 kreeg de organisatie een historische overeenkomst van de Vietnamese regering voor Traditionele Geneeskunde om tegen 2020 een einde te maken aan het gebruik van berengal - wat de hoop deed groeien dat deze afschuwelijke praktijken binnen enkele jaren zou kunnen worden gestopt.

Jill, oorspronkelijk afkomstig uit Newark, Notts, zegt: "Ik denk echt dat we vooruitgang boeken."Zelfs de traditionele gebruikers van berengal zeggen nu is het  'genoeg'. We zien dat boerderijen sluiten, en dat het aantal beren afneemt en dat we het samen met het publiek doen. De wil om de berenboerderijen in Vietnam te stoppen is nog nooit zo groot geweest."
In Vietnam is het verboden om berengal te af te tappen, maar het is nog steeds makkelijk om handelaren te vinden die berengal verkopen voor slechts £1,50 per flesje.

Jill zegt: "We hebben een goede relatie met de Vietnamese regering, maar zij zien de teelt van galberen door de vingers.

"Mannen drinken gal in rijstwijn,  en denken dat ze er viriel van worden, of denken dat het tegen een kater is.
"De gal heeft heilzame eigenschappen. Het kan leverkwalen behandelen, het vermindert zwellingen wanneer het met alcohol wordt gemengd en op blauwe plekken wordt gewreven, en het verjongt hersencellen, wat veelbelovend is voor mensen met Parkinson.
"Maar het is ook met succes gerepliceerd in een laboratorium, zodat het niet nodig is dat één beer in gevangenschap zit en tientallen jaren moet lijden tot hij sterft in de kooien waarin hij is opgesloten."

In haar reservaat, dat meer dan 1 miljoen pond per jaar kost, kunnen de geredde beren, die vaak in een erbarmelijke conditie aankomen, vrij rondlopen op enorme terreinen.
De beren worden op verschillende manieren gered. Zo worden ze door de politie gered van smokkelaars, die ze naar China vervoeren waar ze een veel hogere prijs opbrengen. Andere beren worden gekocht van particulieren of aan Jill en haar team gegeven door berenboeren die failliet gaan. In Vietnam verdoven ze de beren vaak met de drug ketamine, die zelf ook illegaal is. "Als de beren niet worden verdoofd, worden ze gespreid en vastgebonden terwijl de naald erin gaat. Je hoeft alleen maar te denken aan de pijn die je zou voelen als er een enorme naald in je wordt  gestoken. "Mensen bewust maken van de voordelen van synthetische gal zal een nieuwe mijlpaal zijn in het sluiten van de beerboerderijen. We blijven doorgaan – tot het is gestopt."