Wonder

Gered uit de handen van smokkelaars

De redding van beertje Wonder

Het jonge beertje “Wonder” is bevrijd uit de handen van een illegale handelaar en komt veilig aan bij het Vietnamese reservaat van Animals Asia.
Laat in de avond werd ons Vietnamese reservaat op 20 september benaderd door een politie-beambte in het  Noord-Vietnamese grensgebied Dien Bien. Politie-agenten hadden  een jong beertje in beslag genomen bij een illegale handelaar in wilde dieren, en zij vroegen ons om het diertje bij hen te komen ophalen. De politie had de melding ontvangen van Education for Nature Vietnam (Natuur-Onderricht Vietnam), waar men een maandlang de stappen van de handelaar gevolgd had. Zij hielden de handelaar aan, toen hij de grens met Laos passeerde, naar alle waarschijnlijkheid om het beertje te verkopen aan een galboerderij of als exotisch huisdier.  Daar het beertje nog maar erg klein is – hij weegt ca. 30 kilo -, mogen we ervan uitgaan dat het uit het wild werd weggeroofd, waarbij het zal moeten hebben toezien dat zijn moeder gedood werd – omdat ze fel gevochten zou hebben om haar jong te beschermen.
Op de hartbrekende video, die de politie ons had toegestuurd van het beertje in een kleine kooi, zagen we dat het een mooie, kenmerkende W, in de vorm van een wassende maan, op de borst had. We hebben dit kleine wezentje de naam “Wonder”gegeven, omdat er zoveel is dat we over het dier niet weten. We vragen ons af waar het vandaan komt, wat voor leed het heeft doorstaan en wat er door het hart van de moeder is gegaan voordat ze stierf. Ook vragen wij ons af wat er met het diertje zou zijn gebeurd als het niet gered was. Zijn lot zou vast en zeker verschrikkelijk zijn geweest. Maat wat we wèl weten is dat Wonder spoedig aan onze zorgen zal worden toevertrouwd., dat hij/zij nooit meer zal hoeven lijden, nooit meer bang zal hoeven zijn, nooit meer eenzaam zal zijn.

We gaan op weg, de bevrijding gaat beginnen!
Dien Bien ligt op een afstand van 500 km.van ons reservaat in Tam Dao, en het reizen tussen de twee provincies is uiterst beperkt, ten gevolge van de Covid-19-situatie. Daardoor kon ons reddingsteam niet onmiddellijk vertrekken en aan het werk gaan, zoals het in normale omstandigheden ongetwijfeld zou hebben gedaan. Voordat ons team het reservaat in Tam Dao kon verlaten, moesten alle leden een Covid-19-test ondergaan, de uitslag afwachten en de officiële verklaring van algehele gezondheid in ontvangst nemen.
 
We stuurden onze gids, die een leidende functie heeft bij de verzorging van jonge beren, naar de politie-agenten van Dien Bien, om te garanderen dat zij de dieren onder hun hoede konden nemen, totdat wij hen bereikt zouden hebben. Gelukkig kon daarna ons gehele reddingsteam aan de lange reis naar Dien Bien beginnen. Ze moesten bij bepaalde controle-posten stoppen, om  te laten zien dat ze toestemming hadden om tussen de twee provincies te reizen. En gelukkig stond de politie borg voor onze reis, zodat deze zo soepel en snel mogelijk verliep  

Aankomst van ons reddingsteam

Op donderdag, vroeg in de ochtend, kwam ons reddingsteam  bij het politiebureau aan en ging regelrecht naar het kleine beertje toe. De leider van het reddingsteam, Hiep, ging bij de kooi waarin het diertje zat op zijn hurken zitten en  begon tegen hem te praten,  met een rustige, zachte stem, terwijl hij hem honing en gedroogd fruit van een lange lepel liet eten.
Aanvankelijk was het beertje  wat nerveus, heel begrijpelijk, bij zo`n vreemde man, maar al gauw verloor hij zijn schuwheid, vooral toen Hiep hem nog meer lekkernijen  voerde. Het berenjong begon zelfs stapjes uit de kooi te maken om lekkers uit Hiep`s hand te happen. En zo groeide bij het dier vertrouwen in de mensen. De politie-agenten hadden hem op allerlei fruit getracteerd en Wonder toonde een voorliefde voor watermeloen; we moeten er dus voor zorgen dat we daarvan de komende weken voldoende in huis hebben.
Het verplaatsen van het beertje uit zijn tijdelijke kooi in de transportkooi en vandaar in de reddingswagen  verliep rustig, moeiteloos en ontspannen, doordat Hiep hem afleidde met wat hij graag lust, en ondertussen steeds tegen hem praatte.
 
Toen we eenmaal in de vrachtwagen zaten, sneden leden van het reddingsteam en van de politie wat bananen-bladeren in kleine stukjes voor het beertje, om tijdens de reis naar huis op te kauwen en wat mee te spelen, en er werd ook gezorgd voor grote hoeveelheden vers fruit en voor vers drinkwater. Eindelijk thuis.