Gezondheidsonderzoek en hun eerste stappen in de buitenlucht

19 december 2019

Tuan

We hebben de grote, knappe Tuan op 15 oktober naar zijn nieuwe “thuis” gebracht, na een dringende oproep om hem te bevrijden. Hij had 15 jaar gevangen gezeten op een intensieve varkensboerderij, waar het commerciële voedsel dat hij kreeg een ziekelijke zwaarlijvigheid  bij hem veroorzaakt had. De boerderij lag op 20 km afstand van VBRC, het Vietnamese Berenopvangcentrum in de stad Tam Duong. Na de eerste oproep waren we twee uur bezig om met de staf van Animals Asia online een plan voor de actie te maken.

We hadden de beer “Tuan”genoemd, bij wijze van eerbetoon aan onze Vietnamese Directeur Tuan Bendixsen, die voor de eerste keer zo`n reddingsactie niet kon bijwonen, omdat we genoodzaakt waren om onmiddellijk handelend op te treden, en we tot alle prijs een andere Tuan bij die actie in ons midden wilden hebben.

De beer Tuan had uitgesproken lompe, zware en weke poten. Door de jarenlange opsluiting in een nauwe kooi had hij nooit op de normale manier kunnen lopen, waardoor zijn poten dik en slap waren geworden. Tuan heeft pas een gezondheidsonderzoek ondergaan. Daar bleek dat hij van de dieren in het  reservaat een van de beste gebitten had: het is nog helemaal compleet en onbeschadigd. We wisten al dat hij een grote, harde eeltknobbel op zijn zitvlak had, zoals zoveel bevrijde beren die jarenlang alleen maar gezeten hebben. Het team van dierenartsen vond verder niets verontrustends bij hem, en nu hij zijn quarantaine erop heeft zitten, heeft hij een eigen verblijf, vanwaar hij zijn eerste stapjes buiten in het gras maakt – iets wat hij al die 15 jaren nooit heeft kunnen doen! Door die extra beweging zal hij het teveel aan gewicht, dat hij met zich mee draagt, kwijt raken. Tuan is op weg naar een volledig herstel, en het is voor ons een vreugde om te weten wat voor goeds  hem te wachten staat : een uitstekende gezondheid en een allergelukkigst berenleven!

Shaun Thomson, hoofd van het dierenartsenteam: “Het is heerlijk om er een Tuan bij te hebben in het Vietnamese opvangcentrum. Zijn gebit is in een ongelooflijk goede staat, en hij heeft een tamelijk goede eetlust. De tijd die hij in quarantaine heeft doorgebracht is soepel verlopen, en wij staan te popelen om zijn ‘inburgering’ in het reservaat te volgen. Zijn wandelingen buiten in het gras zijn een nieuwe belevenis voor hem, en zo zullen er steeds nieuwe, boeiende ervaringen op zijn pad komen.

Valerie

Op 6 november hebben wij het nieuwe lid van onze berenfamilie in ons reservaat welkom geheten: de allerliefste Valerie. Het was ontroerend om te zien hoe ze bij haar bevrijding, vol vertrouwen, de transportkooi binnenstapte, nadat ze zich met overgave tegoed had gedaan aan een flinke portie gecondenseerde melk, en zonder dat het nodig was haar te verdoven.

Tuan voor en na de redding