Bao Lam

Na jarenlange opsluiting is er nu een einde gekomen aan deze hel voor Bao Lam.
Deze beer zat al van jongs af gevangen, maar is nu eindelijk uit de hel gered door Animals Asia. Hij was gechipt en geregistreerd in 2005, en waarschijnlijk was hij al jaren daarvoór gevangen. Zijn vorige eigenaar, die bij het dier gal aftapte, woonde in Ho Chi Minh-stad. Sinds 2009 leefde het dier in de provincie Lam Dong in een kooi, waarin geen zonlicht doorkwam, en waarin het dier niet kon klimmen of nestelen.

Onderweg naar de vrijheid, een reis van 1500 km, stoppen wij even om de beer te contoleren en eten te geven. Bao Lam geniet van haar stuk watermeloen, dit heeft zij nooit gegeten. Alles is nieuw voor haar: de zon, het fruit, de groente, en het speelgoed.
Op weg naar de vrijheid !

Op weg naar de vrijheid !

Beerboerderijen in Vietnam.

In Vietnam worden nu meer dan 25 jaar (vanaf ongeveer 1989) Aziatische zwarte beren op beerboerderijen gevangen gehouden. Daarvoór werden de beren doodgeschoten en de gal uit het lichaam genomen. Maar iemand vond uit dat het economischer was de beren levend op te sluiten, zodat men elke dag gal kon aftappen. De dieren zitten in te kleine metalen kooien, niet groter dan de beer zelf.
 

Ze zijn beter bekend onder de naam ‘maanberen’ (één van de acht soorten beren ter wereld), zo genoemd om hun prachtige sikkelvormige geel/gouden markering op hun borst. Deze Aziatische zwarte beren worden dagelijks gemolken voor gal door middel van het diep inbrengen van roestige metalen katheters in de galblaas en/of via permanent open geïnfecteerde gaten in de maag van waaruit de het gal “druppelt”, de zogeheten “free dripping” methode. De beren leiden een leven van marteling voordat zij uiteindelijk een tergend langzame dood sterven als gevolg van chronische infecties.
 

Beren gekooid voor het leven, al langer dan 25 jaar...... Productie-boerderijen voor hun gal...... De tragische realiteit van beerboerderijen is het duidelijkst zichtbaar in de schokkend-slechte fysieke conditie van de beren – van Andrew, Freedom, Belton en Frodo met ontbrekende ledematen als gevolg van berenklemmen in het wild, tot Crystal en Gail waarvan de tanden zijn afgezaagd en nagels van klauwen barbaars voorgoed zijn afgehakt met als reden, dat gal melken dan gemakkelijker is. Verwondingen, als gevolg van de tralies van te kleine kooien, over de gehele lengte van hun toch al door pijn geteisterde lijven..... Hoofdwonden, die duiden op hun mentale trauma, dat zij jarenlang hebben moeten doorstaan, waarbij zij keer op keer hun hoofden tegen de tralies slaan in panische pogingen om hun verstandige geest te blijven stimuleren.