Mai

Mai werd blind ten gevolge van stress en verwaarlozing op een berengalboerderij, en nu ze veilig is durft ze nog steeds niet naar buiten.
 
Mai is vorig jaar in augustus door Animals Asia gered, na dertien jaar mishandeld te zijn geweest op een berengalboerderij. Het werd ons al snel duidelijk dat zij blind was. Tijdens haar redding en rehabilitatie bleef Mai vrij rustig. Deze kleine beer vertoonde eigenlijk weinig tekenen van haar innerlijke trauma. Ze speelde in haar hol, hield van lang baden en was een perfecte speelkameraad voor de andere beren. Helaas is de vooruitgang voor Mai gestagneerd. Juist nu ze genoeg kracht heeft om naar buiten te gaan, durft ze vanwege haar blindheid nog niet naar buiten. Helaas voelt ze dus nog niet het groene gras onder haar voeten, en kan ook de termieten niet vangen en opeten, die in het kreupelhout te vinden zijn, net als in het wild.
 
Maar gelukkig heeft zij geen pijn meer. Hopelijk overwint ze op den duur ook haar angst en durft ze over enige tijd toch naar buiten.

Beerboerderijen in Vietnam.

In Vietnam worden nu meer dan 25 jaar (vanaf ongeveer 1989) Aziatische zwarte beren op beerboerderijen gevangen gehouden. Daarvoór werden de beren doodgeschoten en de gal uit het lichaam genomen. Maar iemand vond uit dat het economischer was de beren levend op te sluiten, zodat men elke dag gal kon aftappen. De dieren zitten in te kleine metalen kooien, niet groter dan de beer zelf.
 

Ze zijn beter bekend onder de naam ‘maanberen’ (één van de acht soorten beren ter wereld), zo genoemd om hun prachtige sikkelvormige geel/gouden markering op hun borst. Deze Aziatische zwarte beren worden dagelijks gemolken voor gal door middel van het diep inbrengen van roestige metalen katheters in de galblaas en/of via permanent open geïnfecteerde gaten in de maag van waaruit de het gal “druppelt”, de zogeheten “free dripping” methode. De beren leiden een leven van marteling voordat zij uiteindelijk een tergend langzame dood sterven als gevolg van chronische infecties.
 

Beren gekooid voor het leven, al langer dan 25 jaar...... Productie-boerderijen voor hun gal...... De tragische realiteit van beerboerderijen is het duidelijkst zichtbaar in de schokkend-slechte fysieke conditie van de beren – van Andrew, Freedom, Belton en Frodo met ontbrekende ledematen als gevolg van berenklemmen in het wild, tot Crystal en Gail waarvan de tanden zijn afgezaagd en nagels van klauwen barbaars voorgoed zijn afgehakt met als reden, dat gal melken dan gemakkelijker is. Verwondingen, als gevolg van de tralies van te kleine kooien, over de gehele lengte van hun toch al door pijn geteisterde lijven..... Hoofdwonden, die duiden op hun mentale trauma, dat zij jarenlang hebben moeten doorstaan, waarbij zij keer op keer hun hoofden tegen de tralies slaan in panische pogingen om hun verstandige geest te blijven stimuleren.