OPRICHTING VAN STICHTING SAVE THE MOONBEARS

Dit is het verhaal over de oprichting van Stichting Save The Moonbears.

Op 14 december 2007 zag ik op de TV-zender Animal Planet een documentaire over de zwarte Aziatische beer, ook wel ‘moonbear’ genoemd (maanbeer). De beelden die ik toen zag waren zeer schokkend!   Ik schrok hevig, want ik wist niet dat er zoiets bestond als het aftappen van gal! Ik wist echt niet wat ik zag…..! De beren lagen in kleine kooitjes, en dagelijks werd er gal uit hun lichaam afgetapt. Deze gal wordt in China gebruikt voor de traditionele geneeskunde.

Even daarna trad Jill Robinson naar voren in de documentaire, de oprichtster van de Animals Asia Foundation. De missie van Jill Robinson was: een eind te maken aan deze gruwelijke en ónnodige mishandeling van beren! Inderdaad ónnodig, want er zijn al lang vervangende ingrediënten waarmee medicijnen kunnen worden gemaakt, zónder berengal!
Mijn eerste gedachte was: Ik wil Jill Robinson helpen! En die gedachte heeft mij niet meer losgelaten. Via Google kwam ik op de website van de stichting Animals Asia en zocht contact via e-mail. Een paar dagen later kreeg ik een e-mail terug. Zo is het allemaal begonnen. Mijn doel was: bekendheid in Nederland te geven aan deze misstanden in China en Vietnam, én het werven van donateurs. Het werk dat Animals Asia doet kost immers immens veel geld. De stichting heeft namelijk diverse berenopvangcentra, waar galberen die zij bevrijd hebben tot hun dood kunnen blijven. Een goede verzorging van beren, ook medisch(!), vele jaren lang, is erg duur. Ik wilde in Nederland geld gaan inzamelen voor Animals Asia! Ik reisde door het hele land met de trein, tot aan België toe. Maar dat werkte niet. Ik haalde geen donaties op, het kostte mij alleen maar heel veel geld! Toen besloot ik een stichting op te richten. Dan zou ik meer mogelijkheden hebben om geld in te zamelen voor de beren. Na een jaar lang hard werken is het gelukt. Zo ontstond Stichting Save the Moonbears.
Nu, inmiddels 10 jaar later, hebben wij al veel kunnen doen voor Animals Asia en de beren, en wij gaan er mee door zolang het nodig is. Animals Asia heeft al veel bereikt: in 2020 zal Vietnam beerboerderij-vrij zijn! Nu China nog! We hopen dat in de toekomst ook in China de berengalindustrie beëindigd zal worden en dat alle beerboerderijen dan gesloten zullen zijn. Maar we hebben nog een lange weg te gaan.     
 

Inmiddels is ons werkterrein ook uitgebreid naar hulp aan de honden en katten in Azië. Als wij organisaties op het spoor komen die daarmee bezig zijn, met name kleine, particuliere initiatieven en/of kleine stichtingen, doen wij een diepgaand onderzoek naar deze organisaties, nemen dan contact met hen op, en als wij overtuigd zijn ‘dat het goed zit’ maken we daar een maandproject van. Deze organisaties redden niet alleen honden (en ook katten) van de hondenmarkten en uit slachthuizen, maar ook praten zij met lokale en landelijke overheden, en werken zij aan wetgeving die moet leiden tot beëindiging van de hondenvleeshandel en -consumptie.    

E-mail: info@moonbears.nl  

Mobiel: 06-42134596