Rainbow

RAINBOW
Een jaar na de vrijlating in de natuur van de jonge maanberin Rainbow,  na amputatie van een van haar poten, die ernstig gewond was, ziet ze er gezonder uit dan ooit. Slechts 15 seconden zicht op een lekker hapje waren voor Rainbow genoeg om haar angst goeddeels kwijt te raken!

Het jonge dier was in 2016 in het wild in een strik gevangen en daaruit door Animals Asia bevrijd, en uit het inmiddels beschermde gebied in de Chinese provincie Sichuan meegenomen naar het Animals Asia-berenreservaat in China, waar zij geopereerd werd. Na de onvermijdelijke amputatie van haar geïnfecteerde rechter-voorpoot waren deskundigen uit binnen- en buitenland het erover eens dat Rainbow teruggeplaatst moest worden in de natuur. Rainbow werd met succes losgelaten in het bergachtige gebied dat altijd haar “wereld” was geweest. Maar zonder idee welke weg ze zou volgen, zouden haar bezorgde redders er met geen mogelijkheid achter kunnen komen hoe ze zich zou redden zonder die ontbrekende poot.   
 
Dat veranderde toen een camera, die door een lokale boswachter geïnstalleerd was, 15 seconden lang liet zien hoe een gezonde, driepotige jonge maanberin op die plek naar voedsel zocht.
 
Oprichter en CEO van Animals Asia, Jill Robinson: De combinatie van triomf, blijdschap en opluchting bij het zien van die opnamen is haast niet te beschrijven. Al was ons van alle kanten duidelijk gemaakt dat vrijlating voor Rainbow het beste was, zonder een gedetailleerd plan voor het volgen van haar spoor knaagde aldoor de twijfel of ze het wel zou redden. Maar toen we de opnamen zagen konden we er niet alleen zeker van zijn dat dit Rainbow was, maar ook dat ze zich prachtig hersteld had van de amputatie. Te zien dat ze teruggekeerd is in de natuur, waarin ze thuis hoort, is als de vervulling van een droom!
 
De boswachters die Rainbow vonden, denken dat de strik waarin ze vastzat een overblijfsel was uit de tijd voordat het gebied beschermd was. Bos-employees hebben een speurtocht gehouden om alle achtergebleven strikken weg te halen, ook al voordat Rainbow werd losgelaten. Er wordt actief jacht gemaakt op stropers die in deze streek het leven van dieren bedreigen.
 
Het filmpje over Rainbow is maar kort, maar het laat duidelijk zien dat ze goed hersteld is. Haar bewegingen zijn volkomen natuurlijk, zonder enig teken van pijn, en de stomp van de geämputeerde poot blijkt perfect genezen te zijn. Aan haar vacht en haar lichaam te zien, verkeert ze in goede gezondheid. Dat houdt in, dat ze er geen problemen mee heeft haar leven in het wild weer op te nemen, te zoeken naar voedsel, en alles te doen wat beren doen, ondanks haar handicap.  Voor het team dat betrokken is bij de bevrijding van Rainbow en haar terugkeer naar een normaal berenleven, is het zien hiervan een geweldige opluchting en een grote beloning!

 

Beerboerderijen in Vietnam.

In Vietnam worden nu meer dan 25 jaar (vanaf ongeveer 1989) Aziatische zwarte beren op beerboerderijen gevangen gehouden. Daarvoór werden de beren doodgeschoten en de gal uit het lichaam genomen. Maar iemand vond uit dat het economischer was de beren levend op te sluiten, zodat men elke dag gal kon aftappen. De dieren zitten in te kleine metalen kooien, niet groter dan de beer zelf.
 

Ze zijn beter bekend onder de naam ‘maanberen’ (één van de acht soorten beren ter wereld), zo genoemd om hun prachtige sikkelvormige geel/gouden markering op hun borst. Deze Aziatische zwarte beren worden dagelijks gemolken voor gal door middel van het diep inbrengen van roestige metalen katheters in de galblaas en/of via permanent open geïnfecteerde gaten in de maag van waaruit de het gal “druppelt”, de zogeheten “free dripping” methode. De beren leiden een leven van marteling voordat zij uiteindelijk een tergend langzame dood sterven als gevolg van chronische infecties.
 

Beren gekooid voor het leven, al langer dan 25 jaar...... Productie-boerderijen voor hun gal...... De tragische realiteit van beerboerderijen is het duidelijkst zichtbaar in de schokkend-slechte fysieke conditie van de beren – van Andrew, Freedom, Belton en Frodo met ontbrekende ledematen als gevolg van berenklemmen in het wild, tot Crystal en Gail waarvan de tanden zijn afgezaagd en nagels van klauwen barbaars voorgoed zijn afgehakt met als reden, dat gal melken dan gemakkelijker is. Verwondingen, als gevolg van de tralies van te kleine kooien, over de gehele lengte van hun toch al door pijn geteisterde lijven..... Hoofdwonden, die duiden op hun mentale trauma, dat zij jarenlang hebben moeten doorstaan, waarbij zij keer op keer hun hoofden tegen de tralies slaan in panische pogingen om hun verstandige geest te blijven stimuleren.