De zes bevrijde beertjes

Redders, verzorgers en aanhangers van Animals Asia uit de hele wereld, allemaal zijn ze verrukt over deze mooie schepseltjes.
 
In werkelijkheid hebben ze echter hun belangrijkste bewonderaar verloren, die ze ook het hardst nodig hadden: hun moeder. Nu die er niet meer is, hebben onze collega's van Animals Asia en hun dierenartsen de taak om deze door dit noodlot getroffen beertjes zelf groot te brengen.
 
Helaas zullen ze nooit weten hoe het zou zijn geweest om in de natuur op te groeien, met de bescherming van een moeder. Maar zonder tussenkomst van Animals Asia zou elk van hen terecht zijn gekomen in de berengal-industrie.
 
Het is een voorrecht om te mogen zien hoe ze opgroeien en een dagelijkse vreugde om hun ontwikkeling stapje voor stapje te volgen.

Het is een voorrecht om te mogen zien hoe ze opgroeien.

Beerboerderijen in Vietnam.

In Vietnam worden nu meer dan 25 jaar (vanaf ongeveer 1989) Aziatische zwarte beren op beerboerderijen gevangen gehouden. Daarvoór werden de beren doodgeschoten en de gal uit het lichaam genomen. Maar iemand vond uit dat het economischer was de beren levend op te sluiten, zodat men elke dag gal kon aftappen. De dieren zitten in te kleine metalen kooien, niet groter dan de beer zelf.
 

Ze zijn beter bekend onder de naam ‘maanberen’ (één van de acht soorten beren ter wereld), zo genoemd om hun prachtige sikkelvormige geel/gouden markering op hun borst. Deze Aziatische zwarte beren worden dagelijks gemolken voor gal door middel van het diep inbrengen van roestige metalen katheters in de galblaas en/of via permanent open geïnfecteerde gaten in de maag van waaruit de het gal “druppelt”, de zogeheten “free dripping” methode. De beren leiden een leven van marteling voordat zij uiteindelijk een tergend langzame dood sterven als gevolg van chronische infecties.
 

Beren gekooid voor het leven, al langer dan 25 jaar...... Productie-boerderijen voor hun gal...... De tragische realiteit van beerboerderijen is het duidelijkst zichtbaar in de schokkend-slechte fysieke conditie van de beren – van Andrew, Freedom, Belton en Frodo met ontbrekende ledematen als gevolg van berenklemmen in het wild, tot Crystal en Gail waarvan de tanden zijn afgezaagd en nagels van klauwen barbaars voorgoed zijn afgehakt met als reden, dat gal melken dan gemakkelijker is. Verwondingen, als gevolg van de tralies van te kleine kooien, over de gehele lengte van hun toch al door pijn geteisterde lijven..... Hoofdwonden, die duiden op hun mentale trauma, dat zij jarenlang hebben moeten doorstaan, waarbij zij keer op keer hun hoofden tegen de tralies slaan in panische pogingen om hun verstandige geest te blijven stimuleren.